El REC 2019 dedica la seva imatge gràfica i el seu programa al concepte «d’emergència», que tindrà les seves primeres projeccions al CaixaForum de Tarragona a partir del 6 de novembre.
-A partir del 7 de novembre i fins al 2 de desembre, diversos espais oferiran passis de pel·lícules previs al festival d’enguany, que es durà a terme del 3 al 8 de desembre de 2019
Fa temps que es parla del canvi climàtic i dels seus efectes, i, en els últims temps, hem presenciat un canvi semàntic que ens duu a parlar d’emergència climàtica.
L’escalfament global, els canvis extrems a la meteorologia, els moviments migratoris i el fet que la nova generació ja sigui aquí, han poblat la realitat (i les pantalles) d’iniciatives com l’aturada d’estudiants dels divendres, el moviment #staygrounded, o de variades reaccions populars (també institucionals), i fins i tot el reconeixement de Greta Thunberg com a “Game Changer of the Year” per la revista GQ.
Fa tres anys el REC va formar part d’un projecte europeu en el qual joves de diversos països realitzaven conjuntament un documental transmedia sobre els efectes del canvi climàtic: era un pas més per a la divulgació d’un tema que preocupava i encara no formava part activa de les nostres pantalles. Amb l’actual canvi de paradigma, l’impacte ha esdevingut més directe i obvi.
Des de la multiplicació dels festivals de cinema i medi ambient, a l’apertura de fòrums de debat sobre la petjada de carboni dels rodatges, i sobretot una gran pregunta que sobrevola l’ambient: què podem fer pel nostre entorn, pel nostre planeta?
La preocupació per tot allò que ens envolta s’ha vist contagiat també a altres temes que estan ocupant espai als canals de comunicació: els efectes no resolts de la crisi, l’augment de les desigualtats (en l’àmbit local i planetari), els canvis sobtats als nostres barris, l’impacte del nostre estil de vida o la manca d’equitat d’uns dirigents que haurien de ser model (i una llarga llista) han portat moltes situacions fins al límit i han dut a moltes persones a viure en un veritable estat d’emergència.
És per això que el REC, el festival de cinema de Tarragona, dedica el seu programa especial a totes aquestes emergències, de l’aquí i l’ara. Des del festival, som conscients que potser un festival de cinema no és l’espai des d’on es sorgeixin solucions, pero si que podem col·laborar a fer-nos preguntes i participar d’una reflexió que inclou a tota la societat.